PetrVynáhlovský

PetrVynáhlovský

mikropivovar ELLovar
UPOZORNĚNÍ PRO SBĚRATELE!!

Vlastní sklenice a tácky NEMÁM,

a ani o nich neuvažuji.

Děkuji za pochopení.

kontakt: 737 316 119
             608 916 319 

Třemošná - Záluží

meil: wyngl(zavináč)seznam(tečka)cz

"skájp": wynglosell

DIVOKÝ PANIC Vánoční speciál
Předpoklad: 20 L - skutečnost:16 L
Stupňovitost: 15°
Slad Světlý český 4,0 kg
Pražený karameloví 0.1kg ??? přesněji nevím – dar.
Chmel Žatecký poloranný červeňák 74gr 32 + 32 + 10

5:00 Začátek
16,5L vody na vystírku ohřát na 52°C
Sypání sladu 5:18
Přisypat šrot: celkem 4,1kg
20min držet na teplotě 52-53°C
Čerpání na 1.rmut. Čas 5:40 6,5L
Ohřev na63°C s gradientem 1°/min (stupeň č. 2)
Čas: 5:55
Prodleva 15min na teplotě 63°C
Zvýšení teploty na 72°C s gradientem 1°/min
Dosaženo v čase: 6:22
Prodleva 5min na této teplotě.
V 6:31 kontrola cukernatosti a přivést k varu. Na 100°C (stupeň. Č 8)
V 6:45 vaří, vařit10min
V 6:57 čerpání rmutu, nechat odpočinout 10min
Teplota vystírky před čerpáním rmutu: 51°C
Teplota vystírky po čerpání rmutu: 60°C přihřát na 63°C
Čerpání na 2. rmut. Čas 7:19 9,7L
Zahřát na teplotu na 72°C s gradientem 1°/min
Dosaženo v čase 7:39, prodleva 5min (jodová zkouška) OK
V 7:57 přivést k varu Na 100°C (stupeň. Č 8)
V 8:01 vaří, vařit10min
Teplota vystírky před vrácením:59°C
Teplota vystírky po vrácení: 75°C
Čas 8:15 pohromadě a příprava na scezování
Mezi dno a síto scezovačky dát horkou vodu (3,5L) 75°C
Začátek scezování v 8:25 nechat ustát do vyčeření hladiny, cca 20min, pak podrazit předek
Čas: 8:55 podražení předku, cukernatost 13,8%
Vzít drobet cca 13dl a schladit na cca 20°C. Přidat kvasnice a nechat nastartovat.
Vyslazovat vodou cca 75°C 3,5L + 9L = 12,5L čas 9:40
Předek přivést pomalu k varu – chmelovar - a dolévat výstřelky (čas :9:58)
Celkové množství sladiny je 21L o hustotě 11,2%
10:50 přidáno 500gr medu. Teplota 82°C – hustota: 12,5%
Vaří ve 11:10 první část chmele: ŽPČ 32gr + 3ks hřebíčku + 20gr sušených jablek (asi jedno celé) + tyčinka skořice (4gr)
Druhá část chmele v polovině chmelovaru ve 11:55: ŽPČ 32gr
Třetí část chmele 10min před koncem chmelovaru ve 12:30 ŽPČ 10gr
Chmelovar hotov ve 13:40 Cukernatost je 15% Odvařeno na 18L
Nechat ustát kaly cca20min a pak přecedit přes čistou plenu. Zchladit na zákvasnou teplotu a přidat kvasnice. Svrchní od Coopers- zbyly z nějakého koncentrátu. Kvašeno při teplotě 16-17°C .
Konec vaření 14:00, včetně úklidu.
Stáčeno po 12 dnech hodnota 3,6% (vytřepat bublinky a měřit při teplotě 20°C)
Výsledné množství díla je 16,5 L.
Tři dny nechat natlakovat při teplotě kvašení a pak hupky-šupky do ledničky na cca 2°C.
etiketa

etiketa

"tekutej štrůdl"
sen

sen

...skutečný sen pivaře.
i-hop-home-brew.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one