PetrVynáhlovský

PetrVynáhlovský

mikropivovar ELLovar
UPOZORNĚNÍ PRO SBĚRATELE!!

Vlastní sklenice a tácky NEMÁM,

a ani o nich neuvažuji.

Děkuji za pochopení.

kontakt: 737 316 119
             608 916 319 

Třemošná - Záluží

meil: wyngl(zavináč)seznam(tečka)cz

"skájp": wynglosell

DIVOKÝ PANIC
25 L 11,6°
Slad Světlý český 4,4kg
Carapils 0,47kg
Pražený karameloví 0.2kg ??? přesněji nevím – dar.
Chmel Sládek 30gr
Žatecký poloranný červeňák 75gr

5:10 Začátek
20L vody na vystírku ohřát na 52°C
Sypání sladu 5:35
Přisypat šrot: celkem 5,07kg
20min držet na teplotě 52-53°C
Čerpání na 1.rmut. Čas 5:55 9,5L
Ohřev na63°C s gradientem 1°/min (stupeň č. 3)
Čas: 6:12
Prodleva 15min na teplotě 63°C
Zvíšení teploty na 72°C s gradientem 1°/min
Dosaženo v čase: 6:45
Prodleva 5min na této teplotě.
V 6:53 kontrola cukernatosti a přivést k varu. Na 100°C (stupeň. Č 8) vařit10min
V 7:09 vaří
V 7:19 čerpání rmutu, nechat odpočinout 10min
Teplota vystírky před čerpáním rmutu: 50°C
Teplota vystírky po čerpání rmutu: 63°C
Čerpání na 2. rmut. Čas 7:29 11L
Zahřát na teplotu na 72°C s gradientem 1°/min
Dosaženo v čase 7:52, prodleva 5min (jodová zkouška) OK
V 7:57 přivést k varu Na 100°C (stupeň. Č 8) vařit10min
V 8:16 vaří
Teplota vystírky před vrácením:60°C
Teplota vystírky po vrácení: 75°C
Čas 8:25 pohromadě a příprava na scezování
Mezi dno a síto scezovačky dát horkou vodu (4L) 75°C
Začátek scezování v 8:30 nechat ustát do vyčeření hladiny, cca 20min, pak podrazit předek
Čas: 8:55 podražení předku, cukernatost 13%
Vyslazovat vodou cca 75°C 4L + 11L = 15L čas 9:40
Předek přivést pomalu k varu – chmelovar - a dolévat výstřelky (čas :9:50)
Celkové množství sladiny je 32L o hustotě 10% !!!! moc málo- příště dát míň vody a nebo více sladu!!!!
Vaří ve 11:15 první část chmele:Sládek 30gr + ŽPČ 25gr
Druhá část chmele v polovině chmelovaru ve 12:00: ŽPČ 25gr
Třetí část chmele 10min před koncem chmelovaru ve 12:50 ŽPČ 25gr
Chmelovar hotov ve 13:00 Cukernatost je 11,6% Odvařeno na 26L
Nechat ustát kaly cca20min a pak přecedit přes čistou plenu. Zchladit na zákvasnou teplotu a přidat kvasnice (cca1,2dcl). Jeden den nechat při teplotě cca18°C a pak postupně snížit na teplotu cca9°C (na termostatu nastaveno10°C)
Sbírání deky : Poprvé za cca dva dny a podruhé za cca další dva dny.
Stáčeno po sedmi dnech hodnota 3,8% (vytřepat bublinky a měřit při teplotě 20°C)
Výsledné množství díla je 25 L.
Při ležakování v sudu (pět týdnů) kontrolovat tlak a udržovat kolem 0,6 bar.
etiketa

etiketa

pivo

pivo

pivo

pivo

Divoký Panic - takoví ten domácí
sen

sen

...skutečný sen pivaře.
i-hop-home-brew.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one