PetrVynáhlovský

PetrVynáhlovský

mikropivovar ELLovar
UPOZORNĚNÍ PRO SBĚRATELE!!

Vlastní sklenice a tácky NEMÁM,

a ani o nich neuvažuji.

Děkuji za pochopení.

kontakt: 737 316 119
             608 916 319 

Třemošná - Záluží

meil: wyngl(zavináč)seznam(tečka)cz

"skájp": wynglosell

   

DIVOKÁ PŠENICE

„Pšeničný Panic"           

24 L   

Vařeno na jeden rmut

Slad Pšeničný          3,2kg

        Plzeňský sv.     1,9kg 

        Mnichovský      0.2kg 

 Chmel:  Žatecký poloranný červeňák 41gr       12+21+8

5:01 Začátek

21L vody na vystírku ohřát na 40°C

Sypání sladu 5:16

Přisypat šrot: celkem 5,3kg

Zahřát na teplotu 50°C (stupeň č.5) - prodleva 15min (stupeň č.1)

Zahřát na teplotu 62°C (stupeň č.5)  - prodleva 10min (stupeň č.1)

Čerpání na 1.rmut.  Čas 6:21   10L

Ohřev na73°C s gradientem 1°/min (stupeň č. 4)

Čas: 6:37

Prodleva 10min na teplotě 73°C

V 6:47 kontrola cukernatosti a  přivést k varu. Na 100°C (stupeň. Č 8) vařit10min

V 7:07  vaří

Teplota vystírky před vrácením:57°C

Teplota vystírky po vrácení: 68°C - málo, přihřát na 75°C

Čas 7:35 pohromadě cca 25l a příprava na scezování

Mezi dno a síto scezovačky dát horkou vodu (4L)  75°C

Začátek scezování v 7:40 nechat ustát do vyčeření hladiny, cca 15min, pak přelít 4L zpět

Čas: 7:55 podražení předku, cukernatost 12,8%

Vyslazovat vodou cca 75°C  4L +6l+6L = 16L čas 9:20

Konec scezování v 11:30 Celkové množství sladiny je 29,5L o hustotě 10,6% 

Vaří ve 9:55  první část chmele: ŽPČ 12gr

Druhá část chmele v polovině chmelovaru ve 10:40  ŽPČ 21gr

Třetí část chmele 10min  před koncem chmelovaru ve 11:15 ŽPČ 8gr

Chmelovar hotov ve 11:25 Cukernatost je 12,2%       Odvařeno na 26L

Nechat ustát kaly cca20min a pak přecedit přes čistou plenu.  Zchladit na zákvasnou teplotu a přidat kvasnice (cca1dcl).

Hotovo ve 12:35

Kvasit při teplotě 18°C

Stáčeno po pěti dnech hodnota 4% (vytřepat bublinky a měřit při teplotě 20°C)

Výsledné množství díla je  24L.

Pivo je světlé a málo kalné. Téměř čiré. Možná by to chtělo malinko karamele aby nepatrně ztmavlo a dostalo více sladovou chuť.



etiketa

etiketa

pšenice

pšenice

lahoda.....
sen

sen

...skutečný sen pivaře.
i-hop-home-brew.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one