PetrVynáhlovský

PetrVynáhlovský

mikropivovar ELLovar
UPOZORNĚNÍ PRO SBĚRATELE!!

Vlastní sklenice a tácky NEMÁM,

a ani o nich neuvažuji.

Děkuji za pochopení.

kontakt: 737 316 119
             608 916 319 

Třemošná - Záluží

meil: wyngl(zavináč)seznam(tečka)cz

"skájp": wynglosell

Svá piva stáčím do KEG sudů a proto je musím před každým použitím vyčistit a sanitovat.
Nejdříve jsem každý sud rozebýral, vyplachoval a sanitoval louhem a opět vyplachoval. Naplnil a uzavřel. STRAŠNÁ práce. Proto jsem po nějaké době začal čistit sudy přes narážeč. Napustit vodou, zatřepat (nemíchat :-) ) a vypláchnout. Voda vytékala strašně pomalu. Napustit louh a opět zatřepat. Vypustit, opět pomalu, a vypláchnout vodou. A znovu...... Taky strašný. Sice jsem nemusel sud pracně otevírat a zase zavírat. Ale časově úplně stejné.
Lenost prostě posouvá vývoj kupředu. A proto....?
Nakoupil jsem několik fitinek a vypouštěcívh ventilů a zavřel se v garáži.
komponenty

komponenty

sestaveno

sestaveno

Myčka pracuje tak, že nasadím narážeč na sud, otočím dnem vzhůru a připojenou hadicí vypláchnu zbytek kvasinek vodou.
v akci

v akci

Druhou hadicí se stlačením vzduchem (bezolejový kompresor s odlučovačem vody) vyfouknu zbytek vody ze sudu.
Ještě jednou zopakuji, pak napustím louh (třetím kohoutem) a zatřepu.
Vzduchem vytlačím louh zpět do nádoby a několikrát vypláchnu vodou.
Sud je připraven na stáčení.
Při výběru naražeče, je třeba dát pozor aby otvor v připojení plynu (zde na výtoku vody a louhu) měl co největší průměr, aby sud stačil dostatěčně rychle odtíkat. Samozdřejmně, je nutné dát pozor, aby z nějakého důvodu nedošlo k přetlakování sudu vzduchem, popř. vodou. Mohlo by dojít k úrazu, jelikož sudy jsou většinou konstruovány na tlak 6bar. Je to celkem nebezpečná tlaková nádoba.
Tímto udělátkem a spomocí kompresoru se celý cyklus mytí sudu urychlil. A již mám představu o "automatické" myčce sudů.
sen

sen

...skutečný sen pivaře.
i-hop-home-brew.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one