PetrVynáhlovský

PetrVynáhlovský

mikropivovar ELLovar
UPOZORNĚNÍ PRO SBĚRATELE!!

Vlastní sklenice a tácky NEMÁM,

a ani o nich neuvažuji.

Děkuji za pochopení.

kontakt: 737 316 119
             608 916 319 

Třemošná - Záluží

meil: wyngl(zavináč)seznam(tečka)cz

"skájp": wynglosell

26.5.2011

Již mám hotový chlazený prostor na ležení piva.

ležácký sklep

ležácký sklep




26.5.2011

Nějak jsem usnul na "vavřínech", lépe řečeno nemám čas tu něco vytvářet.

To bude tím, že vařím, piju, vařím, vařím, piju, vařím, piju, piju...

... a dělám hradbu.

vařím....

vařím....

kvasnice
první pšenice

první pšenice

Weizen
...žížeň

...žížeň



10.února   Začalo mi chutnat pšeničný pivo. A proto jsem se rozhodl, zaexperimentovat v tomto druhu piva. Kvasnice již mám a proto v sobotu "hurá na to"!!!!

A co je to ten Weizen / Weissbier (pšeničné pivo) ?

převzato z: www.pivnidenik.cz

Svrchně kvašené pivo vařené ze sladu s vysokým podílem sladované i nesladované pšenice (nejméně 50%, často až 70%). Piva se silnou intenzitou vůně a chutě, kde převládají banánové tóny, silným řízem a plností a s nízkou intenzitou hořkosti jemného charakteru. Jejich charakteristickým rysem je většinou světle žlutá barva (i když může být i polotmavá až tmavá), vysoká pěnivost a většinou zákal způsobený kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin. Pšeničná piva se v závislosti na použité technologii a kmeni kvasnic značně liší, především intenzitou charakteristické vůně a chuti. Velké rozdíly jsou také mezi pivy z různých regionů. Vyznačují se nižším obsahem polyfenolů, vyšším obsahem bílkovin, esterů a CO2. Na kvašení se významně podílejí i kvasinky mléčného kvašení, které pšeničnému pivu dodávají osvěžující natrpklou příchuť. Vyrábí se ve dvou základních variantách: Hefeweizen (kvasnicové) - nefiltrované, případně se po filtraci dodává směs kvasinek a sacharidů pro dokvášení v láhvi. Vyznačuje se typicky zakaleným vzhledem. Kristallweizen - čiré, filtrované pšeničné pivo, ve kterém oproti kvasnicové variantě ještě více vynikají ovocné tóny. Pšeničné pivo se vaří v různých obměnách v řadě zemí (před nástupem spodně kvašeného ležáku plzeňského typu bylo po staletí dominantním pivním stylem i v Českých zemích) a těší se velké oblibě pro svůj osvěžující charakter především v letních měsících. Původem z jižního Německa, ale rozšířilo se do celého světa. Podává se ve speciálních vysokých, úzkých sklenicích, často s plátkem citrónu.

                                                                                    autor: Jan Kočka

 

"pšenice"

"pšenice"




20.ledna


Jak dodržet teploty při kvašení? To je v rubrice"Regulace lednice"

DSCF0859.JPG


8. ledna 

Pivní hygiena

Jak již někdo někde napsal: " Když čepuješ, tak čisti".

Tak i já jsem začal bojovat s pivními šmejdy

2.jpg


3.ledna 2011

V sobotu 8.ledna  vařím první letošní várku ležáku. Takže případní zájemci o exkurzi, nechť se dostaví mezi 5 - 14 hod. před bránu mého "minipivovaru".....

Vzhledem ke skutečnosti, že všechny pivní vzorky jsou již vypity, je vstup zdarma !



2.ledna  2011

Jak jsem se již zmiňoval, je vyroben domácí výčep. Proto zde přibyla rubrika : VÝROBA KEGERATORU.

sen

sen

...skutečný sen pivaře.
i-hop-home-brew.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one